Ciekawy przepis na - placek bez pieczenia. Wykonanie tego placka jest bardzo łatwe i szybkie. Placek może powstać w czasie 1 godziny. Nade wszystko „Krakersiak” jest bardzo pysznym, lekkim plackiem na każdą okazję. Jak przygotować pyszny placek bez pieczenia?
satkurier.pl
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Jak przygotować „Krakersiaka” - pyszny placek bez pieczenia?
Składniki:
3 paczki krakersów
1 l mleka
1 puszka masy krówkowej o smaku kakaowym
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 żółtka + 1 jajko
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 kostka masła
10 dkg płatków migdałowych
1 cukier waniliowy
1/2 l śmietany 30%
2 op. śmietan-fixu
Sposób wykonania:
Puszkę z masą krówkową wstawić do wody i gotować około pół godziny, aby była rzadsza i łatwo się rozsmarowała.
Uprażyć migdały.
Ugotować budyń: z 1 l mleka odlać 1 szklankę, pozostałą część zagotować z cukrem. Do szklanki mleka dodać budyń, mąkę, żółtka i jajko, wszystko zmiksować. Do gotującego się mleka z cukrem dodać powstałą zmiksowaną masę, ugotować jak budyń.
Następnie budyń pozostawić do przestudzenia, jednak nie do całkowitego wystygnięcia.
W czasie studzenia budyniu wyłożyć spód blaszki krakersami. Zmiksować masło i dodawać jeszcze ciepły budyń. Powstałą masę (jeszcze ciepłą) wyłożyć na krakersy. Na masę ponownie położyć warstwę krakersów i posmarować kajmakiem kakaowym i to przykryć trzecią warstwą krakersów.
Wszystko odstawić do schłodzenia. W tym czasie ubić śmietanę z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch placka, równomiernie rozprowadzić i posypać prażonymi migdałami.
Smacznego!
reklama
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.