Masa solna jest w tym przepisie na pieczonego pstrąga tylko tworzywem, a nie przyprawą, gdyż pod wpływem bardzo wysokiej temperatury masa w momencie twardnieje, tworząc skorupę. Tym samym odcina pstrąga od żaru piekarnika i tworzy w środku parową osłonę.
Gotowanie z pasją
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Jak przygotować pieczonego pstrąga w masie solnej?
Jedynie zastosowanie masy solnej, która pod wpływem temperatury twardnieje (i jej nie przekłuwanie) pozwala na to, że pstrąg piecze się na parze, która ze względu na jej twardość nie przebije skorupy. Pstrąg dzięki temu zachowuje wszystkie swoje najcenniejsze składniki - wyglądem przypomina złowionego prosto z wody.
Składniki: (na 1 pstrąga)
… masa solna:
500 g mąki,
500 g soli,
3 jajka,
3/4 szklanki wody,
… pstrąg:
1 pstrąg,
10 ziaren jałowca,
5 łyżek musztardy ziarnistej,
1 pęczek koperku,
1 jajko,
sól.
Przygotowanie:
… masy solnej:
Wyrobić mąkę wymieszaną z solą, jajkami oraz wodą na jednolitą i gładką masę. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 1 godzinę do lodówki.
… pstrąga:
Rozdrobnić w moździerzu ziarna jałowca i wymieszać z musztardą. Umyć pstrąga i dobrze osuszyć (usunąć skrzela i oczy). Wysmarować wnętrze pstrąga 1/3 musztardy z jałowcem oraz włożyć 1/3 pęczka koperku. Rozwałkować połowę masy solnej i ułożyć ją na papierze do pieczenia, a następnie wysmarować kolejną 1/3 części musztardy z jałowcem i położyć na niej 1/3 pęczka koperku. Na tym położyć pstrąga.
Wysmarować górną część pstrąga resztą musztardy z jałowcem i położyć resztę koperku. Roztrzepać jajko i posmarować nim brzegi ciasta. Rozwałkować pozostałą część masy solnej i przykryć nią pstrąga od góry, dociskając ciasto, aby przylegało do ryby i połączyć dobrze miejsca łączenia. Obciąć odstające części ciasta tak, aby kształt przypominał rybę. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 230°C przez około 25-30 minut, aż do uzyskania złotego koloru ciasta solnego.
Wyciągnąć po upieczeniu z piekarnika i odstawić na 5 minut. Otworzyć ciasto nacinając je nożem i usunąć je delikatnie.
Smacznego!
Przepis został odnaleziony i specjalnie dopracowany przez autorów bloga gotowaniezpasja.pl, aby oddać hołd soli i rodzinie, która pochodziła z Bochni.
reklama
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.