reklama
reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj
ODBLOKUJ-REKLAMY.jpg

Pikantny sos paprykowo-pomidorowy

dodano: 2014-08-16 23:00 | aktualizacja: 2024-03-21 13:40
autor: Janusz Sulisz | źródło: satkurier.pl

sos paprykowy na ostro BiS 360px Pikantne pasty lub sosy warzywne, których głównymi składnikami są pomidory i papryka, znane są w wielu krajach, szczególnie na Bałkanach, pod takimi nazwami jak ajvar, lutenica, pindżur, zacuscă, kyopolou, biber salçası, ajika i muhammaraJak przygotować pikantną pastę paprykowo-pomidorową?

satkurier.pl
Sos paprykowy na ostro satkurier 760px


Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.

Jak przygotować pikantny sos paprykowo-pomidorowy?

Pasta warzywna lub gęsty sos zawierający nie mniej niż 50% papryki oraz przecier pomidorowy to podstawa.

Można dodawać pieczone bakłażany (tak jest w przypadku ajvara lub lutenicy) lub kabaczki, a także marchew (oryginalnie marchew jest uznawana jako najgorszy, zastępczy składnik), orzechy, olej słonecznikowy czy pietruszkę. Ciekawy smak można uzyskać przez dodanie kminku, chili i czosnku, a czasami dodaje się... ziemniaki.
 
Składniki sosu paprykowo-pomidorowego na ostro
Składniki sosu paprykowo-pomidorowego na ostro

Fachowo takie pasty przygotowuje się z upieczonej papryki, startych na drobno pomidorów, które łącznie z wszystkimi składnikami miele się w maszynce i smaży na oleju. Gotową potrawę można przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
 
Ważny jest czosnek w tym sosie!
Ważny jest czosnek w tym sosie!

Warto zrobić sos paprykowy na ostro według własnego smaku i uznania.

Okazuje się, że często takie pasty czy sosy do kanapek czy mięsa są produkowane na skalę przemysłową - wtedy jest bardzo drobno zmielona, a warzywa przygotowywane bez pieczenia, co dla Serbów czy Bułgarów jest poniżej pewnego poziomu. W Bułgarii przygotowują pasty dodając cebuli, gotowanego bobu czy fasoli.
 
Jak przygotować sos pomidorowy na ostro?
Jak przygotować sos pomidorowy na ostro?

Tu poszliśmy ku swojemu przepisowi domowego sosu paprykowego [made in SAT Kurier], bez pieczenia papryki, bez bakłażanów, kabaczków, marchwi, ziemniaków czy bobu, ale za to z polskim czosnkiem, polskim przecierem pomidorowym i dużą ilością cukru, przez co wyszła pasta łagodna i troszkę słodkawa. Nie ma kminku i chili - dwa rodzaje polskiej papryki wystarczyło...

Składniki:
  • 3 kg czerwonej papryki
  • 20 dkg ostrej papryki (czuszka)
  • 1/2 kg cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka oleju
  • 2/3 litra przecieru pomidorowego
  • 2 główki czosnku
  • 2 łyżki soli

Sposób przygotowania:
  • Paprykę umyć, obrać i zmielić w maszynce do mięsa lub Termomixie. Potem gotować 15 minut.
  • Obrać czosnek i wycisnąć go do gotowanej papryki.
  • Dodać resztę składników, wymieszać i gotować 15 minut.
  • Gorący sos przelać do słoiczków, a następnie obrócić do góry dnem.

Smacznego!


Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Kącik kulinarny


reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

SAT Kurier - 9-10/2022 wersja elektroniczna

Elektroniczna wersja SAT Kuriera 9-10/2022

12 zł Więcej...

Odbiornik DVB-T/T2/C Opticum AX LION NS H.265 HEVC

Najnowszy hybrydowy odbiornik DVB-T/T2/C z HEVC/H.265 marki Opticum firmy AX...

109 zł Więcej...

Odbiornik DVB-T/T2/C Edision Nano T265+ HEVC (hotelowy)

Cyfrowy odbiornik DVB-T/T2/C z HEVC/H.265 marki EDISION dla Naziemnej Telewizji...

119 zł Więcej...