reklama
reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj
ODBLOKUJ-REKLAMY.jpg

Pączki kolanowskie

dodano: 2014-02-26 15:45 | aktualizacja: 2024-03-21 15:04
autor: Beata Wiśniowska | źródło: satkurier.pl

pączki kolanowskie satkurier 360px W związku ze zbliżającym się tłustym czwartkiem, prezentujemy starą, sprawdzoną recepturę na pączki... kolanowskie. Nasza Czytelniczka zaprosiła nas, abyśmy uczestniczyli w robieniu przepysznych pączków wg przepisu swojej babci, która mieszkała w Kolanowie w Bochni. Jak przygotować pączki kolanowskie?

satkurier.pl
pączki kolanowskie satkurier 760px


Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.

Jak przygotować pączki kolanowskie?

Składniki:
  • 1 kg mąki tortowej
  • 750 ml mleka
  • 12 dkg drożdży
  • 12 żółtek
  • 6 łyżek cukru (1 cukier waniliowy)
  • 6 łyżek roztopionego masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 25 ml spirytusu
  • marmolada różana
  • tłuszcz do smażenia (0,75 kg smalcu + 0,75 kg planty)

Przepis

Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłym mlekiem i odrobiną mąki - rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać do miski i dodać sól, utarte żółtka z cukrem, roztopione przestygnięte masło - wyrabiać dość długo. Pod koniec wyrabiania dodać spirytus i nadal wyrabiać - ciasto ma „odchodzić od ręki". Przykrytą ściereczką miskę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 min.).
 
 
Po wyrośnięciu ciasta przystąpić do formowania pączków - nasmarować ręce olejem, aby ciasto się nie kleiło do rąk, urywać niewielką ilość ciasta i nakładać marmoladę, zawinąć podobnie jak knedle, układać zlepioną stroną do spodu na oprószonej mąką stolnicy.
 

W płaskim rondlu rozpuścić smalec i Plantę. Zanim skończymy przygotowywać ostatniego pączka, prawdopodobnie pierwsze będą nadawały się do smażenia - mają być wyrośnięte.
 

Gdy tłuszcz jest wystarczająco gorący, rozpoczynamy smażenie pączków (jedna partia ok. 10 min.).
 

Jeżeli smażona część pączka osiągnie miodowy kolor - odwrócić je widelcem. Gdyby tłuszcz zaczął się pienić, można wrzucić do niego kawałek surowego ziemniaka.
 

Usmażone pączki wyjąć na papier, aby ociekły z tłuszczu. Gdy ostygną, posypać cukrem pudrem i układać na paterze.
 
Pączki kolanowskie

Życzymy smacznego.



Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Kącik kulinarny


reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Odbiornik Octagon SF8008 Supreme Combo UHD 4K 1xDVB-S2X 1xDVB-T2/C

Octagon SF8008 Supreme Combo UHD 4K DVB-S2X, DVB-T2 - odbiornik...

539 zł Więcej...

Kabel HDMI 2.1 8K UHD 3,0m

Najnowszy kabel HDMI o długości 3,0m w wersji v2.1 dla...

65 zł Więcej...

SAT Kurier - 3-4/2023 wersja elektroniczna

Elektroniczna wersja SAT Kuriera 3-4/2023

12 zł Więcej...