reklama
reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj
ODBLOKUJ-REKLAMY.jpg

Pączki kolanowskie

dodano: 2014-02-26 15:45 | aktualizacja: 2024-03-21 15:04
autor: Beata Wiśniowska | źródło: satkurier.pl

pączki kolanowskie satkurier 360px W związku ze zbliżającym się tłustym czwartkiem, prezentujemy starą, sprawdzoną recepturę na pączki... kolanowskie. Nasza Czytelniczka zaprosiła nas, abyśmy uczestniczyli w robieniu przepysznych pączków wg przepisu swojej babci, która mieszkała w Kolanowie w Bochni. Jak przygotować pączki kolanowskie?

satkurier.pl
pączki kolanowskie satkurier 760px


Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.

Jak przygotować pączki kolanowskie?

Składniki:
  • 1 kg mąki tortowej
  • 750 ml mleka
  • 12 dkg drożdży
  • 12 żółtek
  • 6 łyżek cukru (1 cukier waniliowy)
  • 6 łyżek roztopionego masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 25 ml spirytusu
  • marmolada różana
  • tłuszcz do smażenia (0,75 kg smalcu + 0,75 kg planty)

Przepis

Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłym mlekiem i odrobiną mąki - rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać do miski i dodać sól, utarte żółtka z cukrem, roztopione przestygnięte masło - wyrabiać dość długo. Pod koniec wyrabiania dodać spirytus i nadal wyrabiać - ciasto ma „odchodzić od ręki". Przykrytą ściereczką miskę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 min.).
 
 
Po wyrośnięciu ciasta przystąpić do formowania pączków - nasmarować ręce olejem, aby ciasto się nie kleiło do rąk, urywać niewielką ilość ciasta i nakładać marmoladę, zawinąć podobnie jak knedle, układać zlepioną stroną do spodu na oprószonej mąką stolnicy.
 

W płaskim rondlu rozpuścić smalec i Plantę. Zanim skończymy przygotowywać ostatniego pączka, prawdopodobnie pierwsze będą nadawały się do smażenia - mają być wyrośnięte.
 

Gdy tłuszcz jest wystarczająco gorący, rozpoczynamy smażenie pączków (jedna partia ok. 10 min.).
 

Jeżeli smażona część pączka osiągnie miodowy kolor - odwrócić je widelcem. Gdyby tłuszcz zaczął się pienić, można wrzucić do niego kawałek surowego ziemniaka.
 

Usmażone pączki wyjąć na papier, aby ociekły z tłuszczu. Gdy ostygną, posypać cukrem pudrem i układać na paterze.
 
Pączki kolanowskie

Życzymy smacznego.



Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Kącik kulinarny


Informacje
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Mini PC Homatics BOX R Lite 4K

Homatics BOX R Lite to najnowszy odtwarzacz multimedialny 4K firmy...

279 zł Więcej...

Konwerter Unicable II Inverto 32 tunery (5520) EVOBOX

Konwerter Unicable II marki Inverto pozwala na jednoprzewodową (szeregową) transmisję...

219 zł Więcej...

Mini PC Homatics Dongle G Google TV

Homatics Dongle G to odtwarzacz multimedialny 4K o kompaktowej konstrukcji...

269 zł Więcej...