Nie wiem jak Wam, ale mi chryzantemy kojarzą się przede wszystkim z listopadem i uroczystością Wszystkich Świętych. Nieco inaczej jest jednak w Azji, gdzie chryzantemy są ważnymi roślinami użytkowymi, a ich kwiaty sprzedawane są w marketach i aptekach. Pomyślałam więc, że zaciekawi Was połączenie tych dwóch wątków i napiszę Wam o zastosowaniu kwiatów chryzantem!
chlorofilowydziennik.pl
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Przepisy na herbatę z chryzantemy
Jak pić herbatę z chryzantemy? Możemy to zrobić na kilka sposobów, w zasadzie kwiaty chryzantemy nadają się nie tylko na herbatę, Chińczycy używają ich także przy gotowaniu czy zewnętrznie, ale to może innym razem. Dziś skupimy się na herbatach kwiatowych i wszelkich konfiguracjach.
Chryzantemy możecie oczywiście pić na czysto, czyli zaparzając kwiaty samej chryzantemy bez dodatków. Robimy to tak jak zalewając zwykłą herbatę - wrzątkiem w ulubionym kubku ;)
Możemy też użyć kwiatów w specjalnej mieszance, z szybkiego researchu znalazłam kilkanaście różnychy kombinacji i w zasadzie ogranicza Was tylko wyobraźnia. Podrzucę Wam oczywiście kilka podstawowych chińskich mieszanek.
1. Czysta herbata chryzantemowa
Składniki:
4-5 kwiatów chryzantemy
cukier (opcjonalnie)
wrzątek
Wykonanie:
Do parzenia tej herbaty najlepiej użyć przezroczystej szklanki czy kubka, włożyć jednorazowo cztery lub pięć kwiatów, a następnie zalać wrzątkiem. Po 2-3 minutach można zauważyć, że woda stopniowo zmienia kolor na żółtawy. Można także wsypać trochę cukru do smaku.
Chińczycy za każdym razem, gdy piją herbatę chryzantemową nie piją wszystkiego na raz, a zostawiają jedną trzecią filiżanki herbaty i dolewają wrzątku. Do kubka czy filiżanki można wsypać trochę cukru do smaku.
2. Klasyczna herbata z goji
Idealny pomysł, gdy nie wiecie co zrobić z jagodami goji! Jest to chiński klasyk pijany przez wszystkich szanujących się wujków i ciocie w Chinach.
Składniki:
2-3 kwiaty chryzantemy
7 czerwonych jagód goji
wrzątek
Wykonanie:
Suche składniki wrzucamy do kubka i zalewamy wrzątkiem, napój gotowy do picia gdy nabierze mocniejszego koloru. Chińczycy wierzą, że mieszanka ta odżywia nerki oraz wątrobę.
3. Herbata z trzech kwiatów (三花茶)
Składniki:
1-2 g kwiatów chryzantemy
1-2 g kwiatów wiciokrzewu (Lonicera japonica)
1-2 g jaśminu
wrzątek
Wykonanie:
Kwiaty wrzucamy do kubka (możemy zwiększyć ilość i zrobić od razu cały dzbanek) i zalewamy wrzątkiem, pijemy gdy nabierze koloru. Jest to łatwa do wykonania herbata kwiatowa.
4. Zielona herbata z chryzantemą
Składniki:
10 gramów chryzantemy
3 gramy zielonej herbaty liściastej
wrzątek
Wykonanie:
Jak powyżej, suszone zioła zalewamy wrzątkiem i po 2-3 minutach gdy nabierze koloru pijemy, w 1/3 możemy dolać świeżej gorącej wody. Herbata ta jest dobra dla regulacji ciśnienia krwi.
5. Herbata chryzantemowo-morwowa
Składniki:
10 kwiatów chryzantemy
5 gramów liści morwy
5 gramów liści loquata - nieśplika japońskiego
Wykonanie:
Liście i kwiaty wrzucamy do dzbanka i zalewamy wrzątkiem, po 2-3 minutach herbata jest gotowa, opcjonalnie można dodać cukier lub miód do smaku. O ile liście morwy i kwiaty chryzantemy mogą być dość łatwo dostępne, tak liście nieśplika japońskiego możecie ominąć.
Próbowaliście kiedyś herbaty chryzantemowej? Dajcie znać w komentarzach!