Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
- Naukowcy z Moskiewskiego Uniwersytetu Państwowego odkryli, że kokarboksylaza w dużych dawkach może mieć negatywny wpływ na komórki raka płuc, nie wpływając na zdrowe komórki. Kokarboksylaza to farmakologiczna postać witaminy B1, która jest szeroko stosowana w medycynie przy cukrzycy, niewydolności nerek, wątroby i serca oraz wielu innych chorobach.
Określono, że badanie przeprowadzono na komórkach w laboratorium.
- Nowe dane o działaniu przeciwnowotworowym wysokich dawek kokarboksylazy i ich bezpieczeństwie dla normalnych komórek mogą mieć zastosowanie medyczne w leczeniu raka płuca, zwłaszcza w połączeniu z innymi środkami. Konieczne są teraz badania kliniczne takiego działania kokarboksylazy - powiedziała kierownik projektu, Wiktoria Bunik, doktor chemii, główny pracownik naukowy Wydziału Biokinetyki Instytutu Badawczego Chemii Fizycznej Uniwersytetu Moskiewskiego.
Kokarboksylaza (DPT - cocarboxylasum) jest stosowana w medycynie jako element kompleksowej terapii różnych chorób - cukrzycy (w tym śpiączki cukrzycowej), niewydolności nerek i wątroby, arytmii serca i wielu innych. Ten związek powstaje z witaminy B1 (tiaminy). Wiążąc się z białkami enzymatycznymi kokarboksylaza wpływa bezpośrednio na metabolizm węglowodanów oraz pośrednio na syntezę kwasów nukleinowych, białek i lipidów.
Aby przetestować swój pomysł, autorzy przeprowadzili eksperyment in vitro na ludzkich komórkach raka płuca i prawidłowych komórkach nabłonka małpy (choroba też ich dotyka). Okazało się, że
kokarboksylaza działa podobnie jak najczęściej stosowany w leczeniu raka płuca lek cisplatyna.
Rak płuc jest jednym z najtrudniejszych do leczenia nowotworów i ma najwyższy wskaźnik śmiertelności wśród pacjentów.
Wśród wielu produktów zawierających tiaminę należy wyróżnić wieprzowinę.
W 100 g wieprzowiny znajduje się 0,5 - 1 mg witaminy B1. Sporo jest jej również w pistacjach (0,8 mg/100g), orzeszkach arachidowych (0,7 mg). a poniżej 0,1 mg w większości warzyw (głównie strączkowych) i owoców. Bogatym źródłem witaminy są też nasiona słonecznika, drożdże lub otręby pszenne.
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.