Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Cynamon od tysięcy lat stosowany był w kuchni, ale także kosmetyce i lecznictwie. Najbardziej ceniony cynamon otrzymuje się z cynamonowca cejlońskiego. Trzeba też uważać, ponieważ często dochodzi do fałszowania cynamonu cejlońskiego i sprzedaży niedoinformowanemu klientowi gorszego cynamon kasja, zamiast cynamon z Cejlonu. Sri Lanka (Cejlon) jest głównym producentem cynamonu właściwego, podczas gdy tzw. cynamon kasja jest pozyskiwany głównie w Chinach i Indonezji. Ten cejloński tworzy „dwururkę”, w przekroju przypominającą cygaro. Poleca się
test jodyny, w którym sproszkowany cynamon poddaje się działaniu roztworu jodyny. Jeśli jest to
cynamon chiński - mieszanina powinna zabarwić się na niebieski kolor, natomiast jeśli jest to
cynamon cejloński to nie powinno być reakcji.
Cynamon stanowi źródło wielu substancji prozdrowotnych, z których za najcenniejsze uznawane są:
- aldehyd cynamonowy – ma właściwości przeciwnowotworowe, odpowiedzialny jest za charakterystyczny zapach,
- epikatechina, razem z aldehydem cynamonowym może zapobiegać rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych i działać wspomagająco przy ich leczeniu.
Cynamon ma substancje przyspieszające przemianę materii i spalanie tłuszczu.
Uważa się, że cynamon promuje zdrowe funkcje układu sercowo-naczyniowego i odpornościowego.
Cynamonowy olejek można używać do rozcieńczania i masowania czakr, aby stworzyć kojące i relaksujące uczucie ciepła. Generalnie
służy do poprawy samopoczucia. Można go wdychać bezpośrednio, dyfuzować lub przyjmować jako suplement. Może jednak podrażniać nos, jeśli wdycha się go bezpośrednio z butelki lub dyfuzora, a także „parzy” w bezpośrednim kontakcie ze skórą. Nieprzyjemne objawy ustępują po pewnym czasie, więc obaw nie ma.
Właściwości zdrowotne cynamonu:
- wykazuje silne działanie dezynfekujące
- działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, dlatego z powodzeniem możemy go przyjmować jako środek pomocniczy w leczeniu przeziębienia, grypy czy zakażeń dróg oddechowych.
- działa bakteriobójczo na bakterie Salmonella typhimurium i Escherichia coli
- hamuje wzrost chorobotwórczych pleśni drożdżaków
- olejek cynamonowy w 80% składa się z aldehydu cynamonowego i może być stosowany w aerozoloterapii zakażenia dróg oddechowych u dorosłych i dzieci powyżej 12 roku
- olejek z cynamonu jest stosowany w medycynie naturalnej do zwalczania pasożytów przewodu pokarmowego, wszy i świerzbu.
- może być używany jako repelent, który zapobiega atakom kleszczy i komarów
- ma właściwości przeciwzapalne
- zwiększa łaknienie dzięki olejkowi eterycznemu otrzymywanemu z cynamonu
- opóźnia wystąpienie choroby Alzheimera i Parkinsona – według badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego i opublikowanych na łamach Journal of Alzheimer’s Disease aldehyd cynamonowy, a także obecna w cynamonie epikatechina mogą opóźnić proces wystąpienia choroby Alzheimera poprzez zapobieganie powstawaniu splątków neurofibrylarnych.
- naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Rush w USA odkryli, że cynamon ma zdolność odwracania biochemicznych, komórkowych i anatomicznych zmian w mózgu osób dotkniętych chorobą Parkinsona. Jest to możliwe dzięki zawartości benzoesanu sodu, który jest wykorzystywany do konserwacji żywności
- poprawia dopływ krwi do mózgu oraz ukrwienie wszystkich pozostałych narządów organizmu, co poprawia pamięć i koncentrację;
- ma właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że działa wspomagająco przy zwalczaniu wolnych rodników oraz opóźnia proces starzenia się organizmu
- rozgrzewa – dzięki tej właściwości cynamon stosuje się w mieszankach ziołowych oraz maściach rozgrzewających stosowanych m.in. w bólach reumatycznych.
- cynamon to również jeden ze składników tzw. maści tygrysiej o działaniu przeciwbólowym
- obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi – zarówno wyciąg z kory cynamonowca, jak i olejek cynamonowy przeciwdziałają miażdżycy, zmniejszając poziom cholesterolu w surowicy krwi.
- cynamon spożywany codziennie obniża poziom glukozy, trójglicerydów oraz frakcji LDL i całkowitego cholesterolu w surowicy pacjentów z cukrzycą typu 2
- wspomaga krzepnięcie krwi
- przynosi ulgę w czasie migreny - oczywiście jako środek wspomagający
- łagodzi bóle stawów
- działa przeciwnowotworowo, bo aldehyd cynamonowy - główny składnik cynamonu wykazuje właściwości przeciwnowotworowe i pomaga w walce z rakiem jelita grubego
- zwalcza mdłości (przy dłuższym stosowaniu), choć ma słabsze działanie niż imbir
- jego zapach odpręża i relaksuje
- wspomaga walkę z trądzikiem i likwiduje wypryski
Cynamon przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, a także reguluje pracę nerek. Wyciąg z kory cynamonu cejlońskiego powoduje, że nasze tkanki stają się wrażliwe na insulinę, co usprawnia proces regulacji gospodarki węglowodanowej organizmu. Pomaga również pozbyć się nadmiaru tłuszczu z organizmu.
Aby uzyskać taki efekt, należy dodawać do posiłku pół łyżeczki cynamonu dziennie.
Cynamonu powinny unikać osoby:
- cierpiące na choroby wrzodowe przewodu pokarmowego
- ze skłonnościami do krwotoków
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.