reklama
reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj
ODBLOKUJ-REKLAMY.jpg

Nowa produkcja własna Zoom TV

dodano: 2024-05-07 13:46
autor: Jan Borejko | źródło: Zoom TV

Zoom TV Zabójczo niebezpieczna, zabójczo odrażająca i zabójczo pyszna. Właśnie taką azjatycką kuchnię odkrywa przed widzami Jarek Nowak w nowym programie Zoom TV – „Zabójcze potrawy”. Antropolog i podróżnik wyrusza w podróż do Azji Południowo-Wschodniej, by odkryć ekstremalne dania z różnych części świata. Kiedy nowy program?

Zoom TV
Zoom TV jarek Nowak nowy program 760px


Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.

Smaki Azji bez cenzury, czyli „Zabójcze potrawy”

Nowa produkcja własna Zoom TV już od 25 maja

Podróżując przez półwysep indochiński Jarek odwiedza Wietnam, Laos i Kambodżę, przybliżając widzom szokujące tradycje kulinarne tych regionów i promując ideę otwartości na inne kultury. Cykl w lekki i nieszablonowy sposób serwuje unikalną wiedzę o kulinariach z różnych stron świata.

Zabójcze potrawy” będzie można oglądać na antenie Zoom TV w każdą sobotę po 22:00 już od 25 maja.
Program równocześnie będzie także dostępny w serwisie FilmBox+.  

„Zabójcze potrawy" to program podróżniczo-kulinarny, który zabiera widzów w wyprawę szlakiem egzotycznych przysmaków – szokujących, niebezpiecznych i pysznych, czyli zabójczych w każdym tego słowa znaczeniu.

Prowadzący, antropolog i obieżyświat Jarek Nowak, wyrusza w egzotyczne zakątki świata w poszukiwaniu potraw, które w naszej kulturze budzą odrazę i wyjaśnia, skąd wzięły się specyficzne zwyczaje kulinarne. W każdym odcinku przedstawiciele lokalnych społeczności nie tylko ujawniają tajniki regionalnych przysmaków, ale również dzielą się wierzeniami i zwyczajami związanymi z jedzeniem. Wśród szokujących dań znalazły się takie „zabójcze potrawy" jak: owady smażone w głębokim tłuszczu, krokodyl, potrawka z kobry, nietoperz pieczony w drewnie bambusa, czy mięso tarantuli.
 
Zoom TV program zabójcze potrawy Jarek Nowak
Zoom TV - program "Zabójcze potrawy" Jarek Nowak

„Zabójcze potrawy" to podróż po różnorodności kulturowej świata, która pokazuje, jak kategorie „pyszne" i „niejadalne" zmieniają się w zależności od szerokości geograficznej. Program dostarcza również wielu cennych dla turystów porad, m.in. radzi, czego nie jeść, by nie narazić zdrowia i życia podczas egzotycznych podróży. Przede wszystkim jednak uczy tolerancji dla inności, otwierając oczy na zróżnicowanie tradycji kulinarnej świata.  

W każdym odcinku „Zabójczych potraw" widzowie będą mieli okazję zapoznać się z kulturą kulinarną innego kraju.
Podróżując przez Półwysep Indochiński Jarek Nowak odwiedza Wietnam, Laos i Kambodżę. W Wietnamie Jarek Nowak prezentuje tradycyjne menu pełne szokujących potraw, takich jak pudding z wieprzowej krwi, gotowana ropucha czy jajko z kilkunastodniowym zarodkiem pisklęcia. Podróżnik staje też twarzą w twarz z kobrą plującą jadem, która finalnie ląduje na jego talerzu.

Prowadzący z ciekawością i otwartością poznaje wierzenia i kulturę Wietnamu, przybliżając widzom genezę ukazywanych w programie „Zabójczych potraw".

W Laosie Jarek bierze udział w uroczystym pochodzie mnichów, doświadczając w ten sposób jednego z najważniejszych rytuałów dla miejscowej społeczności. Poznaje też główne założenie kuchni laotańskiej: wszystko co zawiera białko i witaminy, ląduje na talerzu! Idąc tym tropem, menu Jarka wzbogaca się o toksyczną skolopendrę, robaki wodne, bambusowe i kokosowe, nietoperza i larwy czerwonych mrówek.

Mieszkańcy Kambodży, państwa słynącego z gościnności, które w latach 80. XX wieku padło ofiarą wielkiego głodu, wyznają podobną do Laotańczyków zasadę: jeśli coś żyje i się rusza, można to zjeść. Ciekawość Jarka jest w tym przypadku pierwszym stopniem do… rozsmakowania się w drapieżnym krokodylu, zabójczo wielkich, smażonych szczurach i konikach polnych oraz włochatych tarantulach. Nie może zabraknąć również deseru w postaci grillowanego plastra miodu z larwami pszczół. Każdy kęs Jarka jest nie tylko podróżą przez ogrom osobliwych smaków, ale również stanowi klucz do poznania historii, tradycji i dziedzictwa społeczności, które stoją za tymi ekstremalnymi doznaniami kulinarnymi. Program przybliża egzotyczne obyczaje, pomaga zaakceptować różnorodność świata i oswaja z innością. 

„Zabójcze potrawy” prowadzi Jarek Nowak - antropolog i obieżyświat, dla którego Azja jest drugim domem.

Podróżnik spędził pół roku z Papuasami w Nowej Gwinei, przejechał Tajlandię na motocyklu, mieszkał z buddyjskimi mnichami, wędrował po górach Bhutanu, Nepalu i Indii. Jest wielbicielem i znawcą potraw ekstremalnych: próbował tajskiego karalucha, embrionu kurczaka w Wietnamie, pangolina w Kamerunie, pająków, larw, egzotycznych owoców, warzyw i ziół. Jarek Nowak wierzy, że otwartość na obce kultury i poznawanie ich od podszewki rozbrajają lęk przed innością. Jego motto brzmi: „Poznawajmy świat i innych ludzi - to lepsze niż najpiękniejszy sen, pomoże nam w tym otwartość na nieznane i uśmiech, który jest kluczem do wszystkich serc”.

Za produkcję odpowiada firma specjalizująca się w serialach i filmach dokumentalnych - Make it.

3 odcinki programu „Zabójcze potrawy” będą emitowane w Zoom TV co sobotę po 22:00.



Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Propozycje stacji TV i VOD


reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Mini PC Homatics BOX Q

Homatics BOX Q to najpotężniejszy odtwarzacz multimedialny 4K na rynku...

319 zł Więcej...

Miernik Satlink ST-5150 DVB-T/T2/C DVB-S/S2 z podglądem

Miernik Satlink ST-5150 do pomiarów zarówno cyfrowych sygnałów satelitarnych DVB-S/S2,...

669 zł Więcej...

Google TV Next 4K Stick HDMI

Google TV Next 4K Stick HDMI to ciekawy i wydajny...

339 zł Więcej...