dodano: 2010-05-17 12:22 | aktualizacja:
2010-05-17 12:45
autor: Paulina Nietrzpiel |
źródło: kuchnia.tv
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
-
Kuchnia Redzepiego jest „nieskazitelnie czysta”, a przyrządzane przez niego dania są „transcendentnie dobre” – mówi Sudi Pigott, która recenzuje restauracje na całym świecie. Sławę Redzepiemu przyniosły potrawy oparte na tradycyjnych skandynawskich przepisach, które interpretuje w nowoczesny sposób. W jego kuchni wykorzystywane są wyłącznie lokalne, sezonowe składniki.
Pierwszym filmem, który wyemituje
Kuchnia.tv podczas wieczoru specjalnego będzie
„Noma - punkt wrzenia” (Dania, 2009). Twórcy dokumentu zostali zaproszeni do Nomy, by przez sześć miesięcy towarzyszyć z kamerą ekipie restauracji, uznanej w tym roku za najlepszą na świecie. Udało im się pokazać, z jakim stresem i wysiłkiem wiąże się praca z tak wymagającym szefem jak Redzepi, który w najmniejszym stopniu nie toleruje braku profesjonalizmu.
Drugim filmem wieczoru będzie
„Smakując Północ” (Dania, 2007), pokazywany podczas ubiegłorocznego przeglądu
Kuchnia.tv Food Film Fest. Dokument rejestruje niezwykłe wydarzenie, które miało miejsce w Nomie z inicjatywy Redzepiego w 2007 roku. Zaprosił on do swojej restauracji najlepszych szefów kuchni z całego świata. Piętnastu mistrzów, którzy wspólnie posiadali 20 gwiazdek Michelina, przez dwa dni przygotowywali niezwykłe przyjęcie. Podane potrawy były oceniane przez najbardziej wpływowych krytyków kulinarnych, piszących do prestiżowych tytułów, takich jak
Le Figaro,
The Time Magazine czy
Harpers Bazar.
Wieczór z Nomą – najlepszą restauracją na świecie w Kuchni.tv w środę, 2 czerwca br.:
godz. 22:00 „Noma – punkt wrzenia”
godz. 23:00 „Smakując Północ”
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.