Naukowcy przeanalizowali dane ponad 120 tys. ludzi w wieku 40-70 lat. Badania wskazały, że spożywanie 6 porcji produktów bogatych we flawonoidy dziennie, w szczególności jagód, herbaty i czerwonego wina, wiązało się z 28% niższym ryzykiem demencji. Badanie dotyczy osób z wysokim ryzykiem genetycznym, a także u osób z objawami depresji.
Okazuje się, że filiżanka 100 ml zaparzonej zielonej herbaty zawiera 133 mg flawonoidów. Zwykle czarna herbata ma 115 mg, a herbata oolong - 50 mg. Dlatego lepiej jest pić zieloną herbatę, ale dobra czarna też nie jest zła.
Ludzie spożywający co najmniej 2 z następujących produktów dziennie mają mniejsze ryzyko demencji w porównaniu z tymi, którzy nie spożywali ich wcale:
Flawonoidy mają oczywiście właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe oraz powiązano je ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia szerokiego zakresu chorób przewlekłych.
Badania sugerują, że taki prosty sposób, jak zwiększenie dziennego spożycia produktów bogatych we flawonoidy, może obniżyć ryzyko demencji, szczególnie w populacjach wysokiego ryzyka. Ponieważ teraz w zasadzie nie ma skutecznego leczenia tej choroby, więc zapobiegawcze działania mające na celu poprawę zdrowia i jakości życia mogą być głównym priorytetem zdrowia.
Osoby, które mogłyby odnieść największe korzyści ze zwiększenia spożycia flawonoidów, to osoby z podwyższonym ryzykiem genetycznym demencji, a także osoby z wysokim ciśnieniem krwi i depresją. Badanie nie dowodzi, że picie pół szklanki czerwonego wina dziennie chroni przed spadkiem funkcji poznawczych, ale stwierdza, że skupienie się na diecie bogatej we flawonoidy z pewnością może pomóc w zdrowym starzeniu się mózgu.
Flawonoidy można znaleźć też w zielonych warzywach liściastych, soi, pomarańczach i wielu innych produktach roślinnych.
Głównym ich źródłem są herbata, jabłka i cebula, a także pomidory, aronia, papryka, jarmuż, brokuły, szpinak i brukiew.
Flawonoidy są w jeżynach, żurawinach, borówkach, wiśniach, czereśniach i bzie czarnym. Wszystkie zawierają powyżej 80 mg/100 g. I to bez czarny ma najwyższą zawartość 749 mg/100 g.
Orzechy pekan mają najwyższą całkowitą zawartość flawonoidów wśród orzechów - 34 mg/100 g (głównie z flawan-3-oli i antocyjanów). Orzechy laskowe i migdały też mają duża zawartość flawonoidów - odpowiednio 18 i 15 mg/100 g.
Największe ilości flawonoidów są w selerze, pietruszce, oregano, szafranie, koprze, koprze włoskim i pieprzu tasmańskim.