reklama
reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj
ODBLOKUJ-REKLAMY.jpg

Nasiona liczi przeciwko cukrzycy

dodano: 2021-10-08 21:01
autor: Janusz Sulisz | źródło: Frontiersin

Liczi nasiona lychee satkurier 360px Niezdrowe odżywianie może prowadzić do zwiększonego ryzyka wielu chorób, zwłaszcza zaburzeń metabolicznych, takich jak m.in. cukrzyca. Odkryto właściwości lecznicze owocu liczi (właściwie to nasion), takie jak właściwości przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, przeciwutleniające i przeciwhiperglikemiczne. Niedojrzały owoc liczi jest zielony, a mocno dojrzały jest bardzo czerwony. Nasiona po zjedzeniu białego miąższu są podłużne, brązowe do czarno-czerwonych, błyszczące.

satkurier.pl
Liczi nasiona czerwone lychee satkurier 760px


Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Liczi (liczi chińskie, ang. lychee), nazywane też chińską śliwką, to subtropikalna roślina owocowa należąca do rodziny Sapindaceae. Podobno pochodzi z takich krajów jak Wietnam, Kambodża i Filipiny, ale Chińczycy mają dowody, ze pochodzi z prowincji Guangdong , Fujian i Yunnan w południowo-wschodnich i południowo-zachodnich Chinach, gdzie udokumentowano uprawę z XI w. Od tysięcy lat owoc liczi jest powszechnie uprawiany w ciepłym klimacie na całym świecie, zwłaszcza w Azji (Tajwan, Tajlandia, Kambodża, Malezja, Indonezja). Największym producentem są Chiny - około 1 mln ton rocznie! Liczi uprawia się też we wschodniej Australii (Queensland), na Florydzie i w Kalifornii, na Madagaskarze, na Mauritiusie, w RPA, w Izraelu, Meksyku oraz w Indiach.

Ciekawostka:
Drzewo liczi ma długą żywotność, bo nawet 1300-letnie drzewo liczi nadal może wydawać owoce.
 


Tak naprawdę są 3 odmiany liczi chińskiego:
  • chińskie (to właściwe) - najbardziej skomercjalizowane, głównie w Chinach, Wietnamie, Kambodży i Indiach i najbardziej znane w Polsce, choć rzadko spotykane w naszym kraju ze względu na szybkie psucie się. Owoce liczi wymagają szybkiego transportu, bo dojrzewają tylko na drzewach i wtedy są zrywane. Ponieważ są nietrwałe, to w temperaturze pokojowej psują się już po 2-3 dniach. Niektóre odmiany można przechowywać w chłodniach do 10 tygodni. W Chinach owoce liczi są suszone jak coś w rodzaju rodzynek.
  • filipińskie - rośnie dziko na Filipinach i raczej nie jest uprawiane (ma nieco dłuższe kolce)
  • jawajskie - uprawiany w Malezji i Indonezji, ale nie na taką skalę jak liczi chińskie - ma prawie gładką skórkę, zaledwie 1 mm.
Ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych i pikantny smak, a także atrakcyjny kolor czerwony lub różowy, liczi jest chętnie kupowane. Owoce liczi powodują obniżenie stężenia szkodliwego cholesterolu, za to podwyższają poziom tego „dobrego".
Owoce liczi to przede wszystkim witaminy C, B6, E i K. Surowe owoce liczi zawierają 69% wody, 17% węglowodanów, 1% białka i zawierają znikomą zawartość tłuszczu. Surowy miąższ liczi jest bogaty w witaminę C, ma 72 mg na 100 gramów – ilość stanowiącą 86% dziennej wartości – ale nie zawiera żadnych innych mikroelementów o znacznej zawartości. Co ciekawe, owoce liczi zawierają również bardzo duże ilości selenu, bo aż 8500 ppm.

Surowe liczi i nasiona liczi zawierają trujący kwas metylenocyklopropylooctowy, trzeba więc pamiętać, że nadmierne spożycie może prowadzić do hipoglikemii i ostrych napadów padaczkowych. Nie wolno jeść dużej ilości liczi na pusty żołądek i raczej należy unikać podawania ich dzieciom.

Dostawcy wybierają odmiany liczi, które są łatwe w przechowywaniu w niskiej temperaturze i wysokiej wilgotności (od 2°C do 4°C, wilgotność od 90% do 95%). Stosuje się zmodyfikowaną atmosferę w celu zmniejszenia zawartości tlenu w celu spowolnienia utleniania m.in. podczas transportu. Trzeba też uważać na zakupy w Azji, bo są też nielegalni handlarze, którzy spryskują liczi rozcieńczonym kwasem siarkowym, aby zapobiec psuciu się, ale jest to szkodliwe dla ludzkiego organizmu.

Świeże liczi pojawiają się na rynku w maju każdego roku, a najlepsze są w okresie lipiec - sierpień.
Świeżo zerwane liczi są często dostępne na azjatyckich targach. Można je też kupić mrożone. Bardzo popularne są również liczi w puszkach, zwykle łuskane i bez nasion, moczone w wodzie z cukrem. Smak i świeżość są dalekie od świeżych owoców, ale często wykorzystywane są do zimnych napojów lub deserów. Jest też sposób na jedzenie owoców liczi namoczonych w lekkiej słonej wodzie.

Na cukrzycę jednak istotne są nasiona liczi.

Suszone, dojrzałe nasiona liczi wg starożytnego tradycyjnego przepisu były lekiem ziołowym używanym w Chinach do walki z przeziębieniem i łagodzenia bólu. W Chinach stosowano je na przepuklinę, zapalenie jąder, wrzody i dolegliwości jelitowe. Dotychczasowe badania naukowe koncentrowały się ostatnio na przeciwcukrzycowej aktywności nasion liczi, chociaż podstawowe mechanizmy działania jeszcze nie zostały dokładnie zbadane.
 
Jinlida Granules - wieloskładnikowy lek chiński na cukrzycę


Od kilku lat znane są chińskie leki, takie jak Jinlida granules i tabletki Jiang Tangtongmai, zatwierdzone przez Chińską Agencję ds. Żywności i Leków (w Europie te leki są raczej nieznane i niedopuszczone do legalnego obrotu, ale można je kupić online). Zawierają nasiona liczi i są od kilku lat stosowane klinicznie w leczeniu cukrzycy. Uważa się, że nasiona liczi poprawiają kontrolę glikemii dzięki różnym związkom bioaktywnym o dużym potencjale farmaceutycznym i biomedycznym. Flawanony, flawonole, proantocyjanidyny i frakcje dihydrochalkonu nasion liczi są najlepiej zbadane pod kątem ich aktywności hipoglikemicznej. 

W ostatnich latach w nasionach liczi zidentyfikowano różne składniki fitochemiczne, takie jak kwercetyna, procyjanidyna A2, które mogą dają nasiona liczi jako stosunkowo bezpieczne i niedrogie leczenie uzupełniające cukrzycę i powikłania cukrzycowe. W rzeczywistości, coraz więcej dowodów wykazało, że nasiona liczi, ekstrakty z nasion liczi i pokrewne związki mają obiecujące działanie przeciwhiperglikemiczne, w tym poprawę oporności na insulinę, działanie przeciwzapalne, regulację lipidów, neuroprotekcję, działanie antyneurotoksyczne.

Nasiona liczi jako naturalne źródło wykazywały działanie przeciwcukrzycowe od obniżenia poziomu glukozy we krwi po łagodzenie powikłań cukrzycowych. Podsumowując, nasiona liczi mogą zostać opracowane jako środek wielokierunkowy i przepisywane jako przydatny adiuwant w obecnym leczeniu cukrzycy, a zwłaszcza powikłań cukrzycowych. Pomimo ogromnego potencjału terapeutycznego, uzasadnione są dalsze wszechstronne badania od badań laboratoryjnych do badań klinicznych.

Źródło: frontiersin.org 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Zdrowie


reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

nc+ telewizja na kartę + moduł CI+

CAM CI+ 4K (bez ECP) z kanałami Museum 4K i...

299 zł Więcej...

Google TV Next 4K Stick HDMI

Google TV Next 4K Stick HDMI to ciekawy i wydajny...

339 zł Więcej...

Antena Olympia BX 1000+LTE Combo V/H

Nowoczesna antena szerokopasmowa BX 1000+ Olympia Combo. Zaprojektowana do w...

120 zł Więcej...