reklama
reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj
ODBLOKUJ-REKLAMY.jpg

Produkty poprawiające widzenie

dodano: 2021-07-13 17:31 | aktualizacja: 2021-07-13 23:32
autor: Marta Sochacka | źródło: satkurier.pl

oko dziewczyny widzenie 360px.jpg Ludzkie oczy są prawdopodobnie najważniejszym narządem zmysłów - to w nich „wszystko widać" - powstała nawet teoria, że z nich można odczytać na co człowiek jest chory. To oczy natychmiast reagują na wszelkie zmiany w ciele człowieka, a do tego stan organizmu jest bezpośrednio związany z tym, co jemy. Dlatego brak niezbędnych makro- i mikroelementów może negatywnie wpłynąć na jakość naszego widzenia. Co jeść, aby lepiej widzieć i jak dbać o wzrok?

satkurier.pl
oczy kobiety widzenie 760px.jpg


Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Dalekowzroczność to jedna z najpoważniejszych wad wzroku.
W przypadku dalekowzroczności  obiekty znajdujące się blisko siebie stają się słabo widoczne. Jeśli zignorujesz ten problem, wkrótce osoba zacznie widzieć słabo i z pewnej odległości. Gdy wzrok się pogarsza, oczy szybciej się męczą, co powoduje dyskomfort i pieczenie oczu. Później narządy wzroku ulegają zapaleniu i pojawia się migrena. W najgorszym przypadku u pacjenta w zaawansowanym stadium rozwija się zez, jaskra, podwyższone ciśnienie śródgałkowe i uszkodzenie nerwu wzrokowego oraz niedowidzenie, czyli tzw. „leniwe oko".
 
Osobom z dalekowzrocznością lekarze z Akademii Oksfordzkiej zalecają włączenie do codziennego menu pokarmów bogatych w cynk, selen, kwas askorbinowy, witaminy A i B oraz wapń
 
Kwas askorbinowy - witamina C pomaga przy zmęczeniu oczu i zmęczeniu.
Witamina C normalizuje przepływ krwi i wzmacnia napięcie naczyniowe. Znajduje się m.in. w papryce, czarnej porzeczce, jeżynach, truskawkach, czerwonych porzeczkach, kapuście, brokułach, porach, brukwi, agreście, malinach, pomidorach i kalafiorze. 

Rutyna - dobrze współdziała z witaminą C.
Rutyna zawarta jest w wiśniach, kaszy gryczanej i zielonej sałatce - niezawodnie chroni organizm przed substancjami utlenionymi, zapewnia młodość, wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega pojawianiu się różnych chorób.
 
Jednym z głównych elementów siatkówki oka jest witamina A. 
Witamina A to retinol. Z braku witaminy A oczy gorzej widzą w ciemności. Ludzie, którzy dobrze widzą w ciemności zwykle mają lepszy dostęp do witaminy A (odpowiednie odżywanie lub suplementy diety z witaminą A). Co ciekawe, zwykle kobiety gorzej widzą w ciemności, np. podczas jazdy samochodem i podświadomie unikają w związku z tym jazdy po ciemku. A im człowiek jest w starszy, tym ten problem jest szczególnie widoczny. W tym przypadku należy jeść więcej wątroby, marchwi, szpinaku, brokułów, batatów, dyni, śmietany, twarożku, sera, zielonych/żółtych warzyw oraz rośliny strączkowe.
 
Witamina B jest niezbędna dla ludzkiego organizmu. 
Dobrze wpływa na widzenie w nocy, ale także na percepcję kolorów. Zawarta jest m.in. w zielonej fasolce, kapuście, mleku, szpinaku, chlebie żytnim, jabłkach, ziemniakach i orzechach.

Najkorzystniejszym pierwiastkiem śladowym dla oczu jest potas. 
Ten niezbędny minerał znacznie poprawia przepływ krwi do narządów wzroku, a także spowalnia ich starzenie się i chroni przed osłabieniem. Można go otrzymać z następujących produktów: pomarańczy, dyni, szpinaku, łososiu, awokado, śliwkach, suszonych morelach, fasoli, suszonych pomidorach i ziemniakach.
 
Selen zapobiega rozwojowi jaskry i zaćmy. 
Selen można go znaleźć w tuńczyku, kalmarach, krewetkach, łososiu, dorszu, czyli generalnie w rybach i owocach morza. Za to równie cenny cynk znajduje się w soczewicy, orzechach nerkowca, wołowinie, wieprzowinie i jogurcie.

Nie zapomnij o witaminie D.
Witamina D jest głównie w żółtkach jajek i rybach. Ta witamina pomaga oczom eliminować stany zapalne. Ważne jest przybywanie na słońcu (oby bez przesady). Zima brakuje słońca i brakuje witaminy D, stąd wiele suplementów z witaminą D.

Luteina zawsze dobra.
Luteina zmniejsza ryzyko ekspozycji siatkówki na światło ultrafioletowe, a także chroni soczewkę przed zmętnieniem i działa przeciwutleniająco. Występuje w kukurydzy, zielonym groszku, papryce i marchwi. 

Uwaga:
Przed użyciem wymienionych produktów należy skonsultować się z okulistą.


Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Eko produkty


reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Kabel HDMI 2.0 4K Light 3,0m

Wysokiej klasy kabel połączeniowy HDMI Light z oświetleniem LED z...

35 zł Więcej...

Odbiornik Vu+ ZERO rev.2 HEVC

Vu+ ZERO rev.2 - najnowszy odbiornik Vu+ na Linuksie z...

399 zł Więcej...

Miernik Satlink ST-5150 DVB-T/T2/C DVB-S/S2 z podglądem

Miernik Satlink ST-5150 do pomiarów zarówno cyfrowych sygnałów satelitarnych DVB-S/S2,...

690 zł Więcej...