reklama
reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj
ODBLOKUJ-REKLAMY.jpg

6 pokarmów, których nie należy jeść

dodano: 2021-03-01 21:25 | aktualizacja: 2021-03-02 16:40
autor: Marta Sochacka | źródło: Amael.pl

Musli majonez konserwa 360px.jpg Jeśli chcesz być zdrowy, mieć idealną sylwetkę i prowadzić zdrowy tryb życia, pierwszą rzeczą do zmiany są najprostsze nawyki żywieniowe. Na początek należy zrezygnować z 6 pokarmów, które mogą być wyjątkowo szkodliwe dla organizmu i to mimo tego, że pozornie niektóre z nich wydają się zdrowe, np. musli czy margaryna. Należy też sprawdzać czy dany produkt zawiera naturalne składniki i czy ma szkodliwe dodatki. Nie należy też uogólniać, że każdy produkt wymieniony jest zły lub dobry. Pozostają też przyzwyczajenia, bo co to za sałatka bez majonezu czy śniadanie bez musli.

Musli majonez konserwa 760px.jpg


Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Czipsy bananowe
Powszechnie przyjmuje się, że są tak samo przydatne jak inne suszone owoce. Jednak niewiele osób myśli o tym, jak przygotowywana jest ta chrupiąca przekąska. Zasada robienia chipsów bananowych została zapożyczona z oryginalnych chipsów ziemniaczanych: świeże banany są krojone w cienkie plasterki i smażone w głębokim tłuszczu (czyli w ogromnej ilości oleju), kończąc proces maczaniem w syropie cukrowym (do chrupania). W rezultacie zalety chipsów bananowych, w skali od najbardziej do najmniej szkodliwej, plasują się gdzieś pomiędzy cheeseburgerem a batonami czekoladowymi.
 
Produkty o niskiej zawartości tłuszczu
Popularność niskotłuszczowej żywności wśród tych, którzy chcą schudnąć, jest porównywalna jedynie z zamiłowaniem do fast foodów wśród tych, dla których dieta jest porównywalna do średniowiecznych tortur. Jednocześnie niskotłuszczowe jogurty i sery nie są tak dietetyczne, jak się wydaje. Faktem jest, że usuwając tłuszcze z produktów metodami technologicznymi lub chemicznymi, producenci zastępują je wzmacniaczami smaku i innymi dodatkami, które mają na celu skompensowanie smaku, który towarzyszy zawartości kalorii. Dodatkowo, aby wydłużyć okres przydatności do spożycia tych produktów, producenci dodają tłuszcze trans, czyli sztucznie stabilizowane tłuszcze, które według licznych badań zwiększają poziom cholesterolu. Okazuje się, że finalny produkt, choć staje się mniej wysokokaloryczny, dzięki różnym dodatkom chemicznym, ma jedynie negatywny wpływ na nasz organizm.
 
Płatki musli
Ich problemem jest ogromna ilość cukru i olejów roślinnych, które producenci hojnie dodają w celu wzmocnienia smaku. W 100 gramach tego produktu znajduje się około 400 kalorii, co zdecydowanie stawia musli na pozycji outsidera w wyścigu o tytuł „Najzdrowszego i Dietetycznego Produktu”. Jeśli nie możesz odmówić im śniadania, ugotuj je sam, w tym celu wystarczy wymieszać ulubione orzechy, migdały, rodzynki, żurawinę, płatki i suszone owoce: śliwki, gruszkę.
 
Przetworzone mięso
Są to wszystkie produkty mięsne, które zostały przygotowane bez własnego udziału: konserwy, kiełbasy, kotlety i gotowe potrawy ze sklepu - ogólnie wszelkie półprodukty. Dietetycy radzą, aby całkowicie wykluczyć takie pokarmy z diety, ponieważ oprócz niesamowitej ilości soli, konserwantów, aromatów i innych „chemikaliów” zawierają szkodliwe tłuszcze, które zwiększają poziom cholesterolu we krwi, a także mogą powodować otyłość i choroby serca.
 
Majonez
Majonez jest niewątpliwie rekordzistą szkodliwości wśród wszystkich zakupionych sosów. Tak naprawdę potrzebuje tylko 4 składników: oliwy lub oleju rzepakowego, jajek, octu i przypraw, ale czasami warto spojrzeć na etykietę zakupionego majonezu. Owszem producenci wielu polskich majonezów wyjątkowo dbają o naturalne składniki. Mimo tego wydaje się, że bardziej przypomina podręcznik chemii niż przepis na sos do sałatki. Ponadto, jeśli problem majonezu domowej roboty polega wyłącznie na jego kaloryczności, to w sklepie to kryterium jest jednym z mniejszych problemów. Zastanów się, o jakich korzyściach możemy mówić, jeśli produkt jest przechowywany przez lata, a w składach są wymienione tylko surogaty?
 
Margaryna
W rzeczywistości margaryna jest sztucznym tłuszczem, który jest produkowany na bazie wody, emulgatorów i, co najważniejsze, tłuszczów roślinnych, które najczęściej są pozyskiwane głównie z genetycznie modyfikowanej soi. Szkodliwość margaryny w dużej mierze wynika również z faktu, że zawiera ona tłuszcze trans, które, jak już powiedzieliśmy, podnoszą poziom cholesterolu i stymulują rozwój chorób serca. Oczywiście są margaryny, które na opakowaniach zapewniają o Omega-3 i innych prozdrowotnych składnikach, ale to czasami tylko dobrze spreparowana reklama.


Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Zdrowie


Informacje
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Miernik Satlink ST-6986 DVB-T/T2/C DVB-S/S2 z podglądem i testerem optycznym

Miernik Satlink ST-6986 do pomiarów cyfrowych sygnałów satelitarnych DVB-S/S2, naziemnych...

1 579 zł Więcej...

Odbiornik DVB-T/T2/C Opticum AX LION NS H.265 HEVC

Najnowszy hybrydowy odbiornik DVB-T/T2/C z HEVC/H.265 marki Opticum firmy AX...

109 zł Więcej...

Mini PC Homatics Dongle R 4K

Homatics Dongle R to najpotężniejszy odtwarzacz multimedialny 4K na rynku...

249 zł Więcej...