W niedzielę, 17 stycznia br. o godz. 16:05 w kanale TVP Historia wyemitowany zostanie premierowo 1. odcinek programu „W kotle historii”. Program Łukasza Modelskiego inspirowany jest wydarzeniami historycznymi i przybliży tajniki kuchni, które im towarzyszyły. Gospodarz znany jest widzom z takich programów jak „Kuchnia Jagiellonów” (emisja w TVP HD, TVP Polonia i TVP Rozrywka) i „Kuchnia Żydów polskich” (emisja w TVP Historia i TVP Kultura 2).
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Jak zapowiada nadawca, w programie oprócz niezwykłych przepisów, choćby tych których używał kucharz ostatniego króla Polski Stanisława Augusta Poniatowskiego, czy mistrzowie patelni w Wersalu, będą i te najprostsze, które można było wykorzystać choćby w kuchni polowej czy na plebanii w Wyszkowie podczas Bitwy Warszawskiej. Filmowe opowieści przybliżą widzom historyczne wydarzenia, natomiast barwne anegdoty prowadzącego program Łukasza Modelskiego pozwolą poczuć klimat epoki, w której się rozgrywały.
Pierwszy odcinek cyklu dotyczył będzie Bitwy pod Grunwaldem. Wbrew oczekiwaniom nie będzie pieczonych na ruszcie mięsiw i kaszy. Będzie za to przepis na tartę z gruszkami i ser brie oraz peklowaną wołowinę i tafelspitz. Zaskakujące smakowe połączenia i zaskakujące ścieżki historii łączące Bitwę pod Grunwaldem z kuchnią angielską odkryje Łukasz Modelski.
Łukasz Modelski - z wykształcenia historyk sztuki i kultury średniowiecza, autor książek o historii kuchni, uczestnik inicjatyw kulinarnych związanych z próbami ustalenia kanonu polskiej kuchni. Jest znany widzom TVP Historia z programów „Kuchnia Jagiellonów” (emisja w TVP HD, TVP Polonia i TVP Rozrywka) i „Kuchnia Żydów polskich” (emisja w TVP Historia i TVP Kultura 2 - więcej tutaj). Jak zapowiada nadawca, tym razem zabierze widzów w smakowitą wyprawę znaczoną najważniejszymi historycznymi datami. Odsiecz wiedeńska, „Konstytucja 3 Maja”, elekcja Stanisława Leszczyńskiego, powstanie listopadowe czy odzyskanie przez Polskę niepodległości, „W kotle historii” wypełniają się smakami i aromatami.
„W kotle historii” - emisja w niedziele (od 17 stycznia 2021 roku) o godz. 16:05 w TVP Historia.
reklama
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.