reklama
reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj
ODBLOKUJ-REKLAMY.jpg

„Polskie przysmaki Ewy Wachowicz” - nowość w PFN

dodano: 2015-04-19 18:46 | aktualizacja: 2015-04-19 20:45
autor: Łukasz Knapik | źródło: Scripps Networks Interactive/satkurier.pl

Polsat Food Network Polskie przysmaki Ewy Wachowicz Ewa Wachowicz Ewa gotuje Jeden z ulubionych polskich szefów kuchni - Ewa Wachowicz - zaprasza widzów do poznania kulinarnych tradycji jej rodzinnego kraju. Ewa ujawnia sekrety tradycyjnych polskich przepisów w nowoczesnym, autorskim wydaniu. Wśród prezentowanych specjałów znajdą się̨ m.in. pierogi z serem z mąką gryczaną i miętą, hamburgery i pikantny piernik. - Dołączcie do Ewy w kuchni Polsat Food Network, by poznać́ najbardziej wykwintne polskie potrawy - zachęca nadawca. Premiera programu „Polskie przysmaki Ewy Wachowicz” w poniedziałek, 20 kwietnia br. o 16:30.



Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Będzie to już kolejny program Wachowicz - po „Ewa gotuje” - emitowany w kanale Polsat Food Network (emisja także w kanałach Polsat, Polsat 2 i ATM Rozrywka TV) (więcej tutaj). Ponadto możemy ją oglądać w programach „Top Chef” (Polsat) i „Przez żołądek do serca” (Polsat Cafe).

Ewa Wachowicz w programie „Polskie przysmaki Ewy Wachowicz” w kanale Polsat Food Network, foto: Scripps Networks Interactive


Zapraszając na program Ewa Wachowicz prezentuje przepis na leniwe z masełkiem szałwiowym.

Leniwe z masełkiem szałwiowym:

Składniki:

50 dag twarogu tłustego lub półtłustego
15 dag mąki pszennej plus do podsypania
3 jajka
duża szczypta soli
2-3 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
cukier brązowy
masło szałwiowe:
2 łyżki masła
2-3 listki szałwii

Na zbrązowione masło wrzucam listki szałwii. Zestawiam z ognia i zostawiam na  boku, by masło nabrało ziołowego aromatu. Twaróg rozgniatam widelcem w misce (można przecisnąć przez praskę do  ziemniaków lub zmielić, ja lubię jednak, gdy w serze zostają małe grudki). Żółtka oddzielam od białek, dodaję do sera, mieszam dokładnie (cały czas widelcem). Białka ubijam z dużą szczyptą soli na niezbyt sztywną pianę i mieszam z masą serową. Następnie dodaję mąkę i krótko wyrabiam - do powstania jednolitego ciasta (tym razem drewnianą łyżką). Uwaga - ciasto będzie się kleić, lecz postarajcie się nie dodawać więcej mąki. Na stolnicę, albo dużą deskę do krojenia, sypię dość dużo mąki i łyżką nakładam trochę masy serowej (tak mniej więcej 2 łyżki), po czym umączonymi rękoma formuję wałek o średnicy 2-3 cm (cały czas podsypuję mąką, by mi się wałek nie przykleił do deski). Tępą końcówką noża robię kratkę na górze wałka, dzięki czemu wałek się spłaszcza. Kroję na 2-centymetrowe romby i wrzucam na osolony wrzątek (wody powinno być dużo i lepiej gotować partiami, by leniwe się nie posklejały). Gdy wypłyną, gotuję jeszcze przez minutę, następnie wyciągam łyżką cedzakową do zimnej wody i natychmiast odcedzam. Na maśle złocę bułkę tartą i dodaję do leniwych. Na końcu polewam masłem szałwiowym i posypuje brązowym cukrem.

Ewa Wachowicz w programie „Polskie przysmaki Ewy Wachowicz” w kanale Polsat Food Network, foto: Scripps Networks Interactive


„Polskie przysmaki Ewy Wachowicz” - premiera w poniedziałek, 20 kwietnia 2015 roku o 16:30 w kanale Polsat Food Network; „Ewa gotuje” - emisja w kanałach Polsat (Polsat HD), Polsat 2, Polsat Food Network i ATM Rozrywka TV; „Top Chef” - emisja w telewizji Polsat (Polsat HD); „Przez żołądek do serca” - emisja w kanale Polsat Cafe.


Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Propozycje stacji TV i VOD


reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Kabel HDMI 2.1 8K UHD 3,0m

Najnowszy kabel HDMI o długości 3,0m w wersji v2.1 dla...

65 zł Więcej...

nc+ telewizja na kartę + moduł CI+

CAM CI+ 4K (bez ECP) z kanałami Museum 4K i...

299 zł Więcej...

Mini PC Homatics BOX Q

Homatics BOX Q to najpotężniejszy odtwarzacz multimedialny 4K na rynku...

319 zł Więcej...