reklama
reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj
ODBLOKUJ-REKLAMY.jpg

Kuchnia+: Rusza 6. Kuchnia+ Food Film Fest

dodano: 2014-11-21 13:50 | aktualizacja: 2014-11-21 18:51
autor: Łukasz Knapik | źródło: ITI Neovision

Kuchnia+ 6. Kuchnia+ Food Film Fest 2014 Od piątku, 21 listopada br., przez cały weekend w Warszawie, Poznaniu, Wrocławiu, Gdańsku i Krakowie będzie trwał przegląd filmów kulinarnych 6. Kuchnia+ Food Film Fest. To jedyna tego typu impreza w Polsce, organizowana przez kanał tematyczny Kuchnia+ (więcej tutaj).



Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Tegoroczny program składa się z trzynastu filmów podzielonych na osiem pokazów (niektóre składają się z dwóch dokumentów). Tradycyjnie, każdy dzień przeglądu poświęcony jest innej tematyce.

W piątek, 21 listopada br. w sekcji „Społeczeństwo” widzowie zobaczą produkcje dotyczące społecznego znaczenia jedzenia, w tym „Zdrowy jak jogurt?” o kulisach powstawania jogurtu, „Ziarno niezgody”, który przedstawi nieznaną wojnę między wielkimi firmami a rolnikami o ziarno oraz „Food Chains. Rolnik czy niewolnik?” opowiadający o tym, że w kulinariach liczy się nie tylko to, co jest na talerzu, ale też, jak to jedzenie się na nim znalazło.

6. Kuchnia+ Food Film Fest, foto: ITI Neovision


Sobota, 22 listopada br. to sekcja „Kultura kulinarna”. Na ten dzień Kuchnia+ przygotowała pięć tytułów: „Dashi - esencja Japonii” o zwodniczo prostym bulionie rybnym, „Shoyu i sekrety japońskiej kuchni” opowiadający o popularnym sosie sojowym.  W „Gotowane i surowe - kulinarna podróż po Tajwanie” widzowie poznają kulinarne tajemnice tytułowej wyspy. Natomiast w „Cook It Raw 2013 - Charleston” będzie można zobaczyć spotkanie najlepszych szefów kuchni młodego pokolenia, którzy spotkali się w Południowej Karolinie. Ostatnim akcentem dnia będzie dokument „Na tropach generała Tso” o popularnej w Stanach chińskiej potrawie.

W niedzielę, 23 listopada br. organizatorzy zaproszą na sekcję „Smakosze”. A w niej film „Kawior – czarne złoto” o rynku tego rarytasu, „Kobiety i szampan”, który  przybliży sylwetki sześciu kobiet związanych z produkcją tytułowego alkoholu. Uczestnicy zobaczą także „Kaiseki - menu Koyamy” o japońskim mistrzu kuchni Hirohisie Koyamie. Z Japonii uczestnicy przeglądu przeniosą się do słonecznej Hiszpanii w filmie „El Celler de Can Roca - za kulisami najlepszej restauracji świata”. Przegląd zamknie perełka w postaci dokumentu „Uczta”, który zabierze widzów w świat foodies, gdzie smak jest nadrzędną wartością.

Pokazom filmowym w każdym mieście towarzyszą wydarzenia specjalne, jak Śniadanie Filmowe, Kolacja Filmowa oraz warsztaty kulinarne.

Selekcji filmów 6. Kuchnia+ Food Film Fest dokonała redakcja Kuchni+ i jednocześnie organizatora wydarzenia.


Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Płyty - kino - gadżety


reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Miernik Signal ST-5155 DVB-T/T2/C DVB-S/S2 z podglądem

Miernik Signal ST-5155 do pomiarów zarówno cyfrowych sygnałów satelitarnych DVB-S/S2,...

679 zł Więcej...

Odbiornik DVB-T/T2 HEVC DI-WAY 2020 Mini

Mini odbiornik DVB-T/T2 z HEVC/H.265 marki DI-WAY z trybem hotelowym...

99 zł Więcej...

Mini PC Homatics BOX R 4K

Homatics BOX R to najnowszy odtwarzacz multimedialny 4K firmy Homatics...

319 zł Więcej...